hírek

Rack szekrény hűtés: a hatékonyság alapköve

Ebben a cikkben áttekintjük a rack szekrények működését.

IT HŰTÉS

Az informatika világában a hatékony hőmérséklet-szabályozás kulcsfontosságú szerepet játszik a szerverek és egyéb IT-eszközök megbízható működésében. A rack szekrény hűtés nem csupán az eszközök élettartamának meghosszabbításához járul hozzá, hanem az adatközpontok energiahatékonyságát is jelentősen befolyásolja. Ebben a cikkben áttekintjük a rack szekrény hűtés alapvető megoldásait és a legjobb gyakorlatokat, amelyek biztosítják, hogy a szerverek a megfelelő hőmérsékleten működjenek, elkerülve ezzel a túlmelegedés okozta kockázatokat és a leállások lehetőségét.

rack szekrény hűtés fontossága

Mi az a rack szekrény hűtés?

A rack szekrény hűtés a szerverek és egyéb IT-eszközök megfelelő hőmérsékleten tartását biztosító megoldások gyűjtőneve. Ezek a szekrények olyan speciális tárolók, amelyekben szervereket, hálózati eszközöket és más hardvereket helyeznek el, főként adatközpontokban használatosak. IT területen a magas szintű rendelkezésre állás alapja a különböző eszközök megbízható működése, amely jelentős mértékben függ a megbízhatóan működő hűtéstől, vagyis profi, karbantartott hűtési rendszert feltételez.

A hűtés típusai:

  1. Helyiség alapú hűtés: a hűtési rendszer az egész szerverteremre hat, nagy teljesítményű légkondicionálók biztosítják a levegő keringetését a helyiségben.
  2. Sor alapú hűtés: a hűtőegységeket a racksorok között helyezik el, így célzottabban hűtik a szekrényeket.
  3. Rack alapú hűtés: a hűtőberendezést közvetlenül a rack szekrényhez integrálják, amely így rögtön a hőforrásoknál biztosítja a hűtést.

Hűtési technológiák:

  • Légkondicionálás: a szerverteremben vagy a rack szekrények közelében elhelyezett légkondicionáló egységek biztosítják a megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat.
  • Folyadékhűtés: ez egy fejlettebb megoldás, amely közvetlenül a rack szekrényekben vagy a szervereken keringtetett folyadékot használ a hűtéshez.
  • Free cooling: amikor a külső környezeti levegőt használják fel hűtésre, különösen hűvösebb időszakokban, hogy csökkentsék az energiaköltségeket​.

A rack szekrény hűtés fontossága

Napjainkban az internetre csatlakoztatott eszközök és a különböző felhőszolgáltatások népszerűségéből adódóan egyre több adatot termelünk. A hatalmas információtömeg elemzésével és hasznosításával minden vállalat hatékonyabb működést érhet el, és ügyfeleik egyedi igényeire szabhatják szolgáltatásaikat. Gyakran azonban megfeledkezünk arról, hogy ehhez igen komoly háttérinfrastruktúrára van szükség – az új adatokat ugyanis folyamatosan feldolgozniuk és tárolniuk kell az adatközpontoknak.

Ez a folyamatosan növekvő adatmennyiség mind nagyobb teljesítményt és számítási kapacitást követel meg az adatközpontoktól. Az egyre növekvő számú, a nap 24 órájában működő informatikai berendezések (különösen a szerverek) rengeteg hőt termelnek viszonylag kis területen.  Az általuk felhasznált energia nagy részét ugyanis hővé alakítják, amely így a levegőbe kerül. Csakhogy érzékeljük, mennyi hőről is van szó: egy kis adatközpontban található berendezések annyi hőt állítanak elő, amely egy kemény téli időszakban felfűtene egy egész házat!

Ezért a fizikai infrastruktúra és az információk védelme érdekében adatközpont tervezéskor mindenképp biztosítani kell az optimális hőmérsékletet is a létesítményben, amit szinten is kell tartani. A hibás vagy nem ideális hűtés ugyanis túlmelegedést okoz, ami csökkenti a szerverek élettartamát, és azonnal – vagy egy kicsit később – jelentkező meghibásodást, majd leállást fog okozni. A megfelelő rack szekrény hűtés kialakításával biztosíthatjuk a berendezések zavartalan működését. Az adatközpontokat folyamatosan 18-27 Celsius fok közötti hőmérsékleten tartani azonban az egyre növekvő teljesítmény és a sok esetben közel maximális helykihasználás következtében gyakran nem kis kihívást jelent.

Rack szekrény hűtés a HiReftől

A professzionális szerverhűtés tekintetében alapvetően kétféle rendszerről beszélhetünk: léghűtéses, valamint vízhűtéses változatról. Előbbinél a kívánt hőmérsékletet a levegő keringtetésével érik el, míg utóbbi esetében a merítéses vagy hűtött vizes rack szekrény hűtés a bevett módszer. Ezeknél az optimális hőmérsékletet a hűtőközeg a forró komponenseken áthaladva tartja fenn. Az adatközpontok napjainkban jellemző technológiai fejlettsége és működésük mind hatékonyabbá tétele olyan hűtési megoldásokat tesz szükségessé, amelyek kis helyen képesek nagy hűtési kapacitást biztosítani, miközben rugalmasan alkalmazkodik az aktuális terheléshez.

A napjaink egyik piacvezető gyártója, a HiRef ezen igényekre reagálva kínál olyan különféle hűtési lehetőségeket, amelyek jól igazodnak a növekvő energiaigényekhez. Berendezéseik kompakt és energiatakarékos kialakításuknak köszönhetően ideálisak felújított adatközpontokban és mindenhol, ahol kevés hely áll rendelkezésre az informatikai infrastruktúra számára. Legyen szó újgenerációs kis- és közepes méretű adatközpontokról, hálózatperemi vagy nagyvállalati környezetről, a HiRef cég klímamegoldásai megbízhatóan és sokoldalúan képesek kiszolgálni az igényeket.

A HiRef rack szekrény hűtés legnagyobb előnyei:

Megnövekedett és szabályozott hűtési teljesítmény: a Reynolds Kft. kínálatában található korszerű HiRef rack szekrény hűtő berendezések a korábbi modellek teljesítményének többszörösét is képesek biztosítani. Ennek következtében kevesebb egységre van szükség a szerverek hűtéséhez, vagyis több hely áll rendelkezésre az informatikai eszközök számára. A modern kompresszorokkal felszerelt HiRef hűtési rendszerek emellett lehetővé teszik, hogy a hűtési kapacitás a mindenkori szükségletekhez igazodjon.

Rugalmas kialakítás: egy HiRef rack szekrény hűtés rugalmasan kialakítható, köszönhetően berendezéseik egyszerű telepíthetőségének. Ebből következik az is, hogy jelentősen csökken azok szervizigénye.

Magas hatásfok: a gyártó rack szekrény hűtés során használt berendezéseinél energiahatékony kompresszor és ventilátorok csökkentik a működési költségeket. Ezzel pedig más IT eszközök számára képesek energiát felszabadítani.

Alacsonyabb költségek: a HiRef hűtőberendezések alkalmazásával kialakított hűtési rendszer a kis áramfelvételből adódóan kevesebb tőkeberuházással valósítható meg. Az integrációt követően ráadásul egyszerűen felügyelhető, és totális rálátást biztosít az informatikai eszközök állapotára és teljesítményére. A Reynolds Kft. ezen felül az év 365 napján, napi 24 órában elérhető szakértői támogatást biztosít.

energiahatékony rack szekrény hűtés

Miért bízzuk szakemberre a rack szekrény hűtés kiépítését?

Rack szekrény hűtésének kiépítésekor számos technikai és tervezési kihívással kell szembenézni, amelyek miatt mindenképp megbízható és megfelelő referenciákkal rendelkező céget érdemes megbízni a munkával. Íme néhány ok:

Szakértelem és tapasztalat: a professzionális szakemberek mélyreható ismeretekkel rendelkeznek a hűtési rendszerek tervezésében és kivitelezésében. Ez magában foglalja a megfelelő hőmérséklet-szabályozási technológiák kiválasztását, valamint az eszközök helyes elhelyezését, hogy minimalizálják a túlmelegedést és maximalizálják a hatékonyságot. ​

Energiahatékonyság: egy megbízható szakértő csapat képes olyan rendszereket kialakítani, amelyek nemcsak hatékonyan hűtenek, hanem energiatakarékosak is. Az energiahatékony megoldások hosszú távon jelentős költségmegtakarítást eredményeznek, valamint csökkentik az adatközpontok ökológiai lábnyomát​.

Megbízhatóság és karbantartás: A megfelelően kiépített hűtési rendszerek minimalizálják a szerverleállások és meghibásodások kockázatát, amelyek komoly üzleti veszteségeket okozhatnak. A szakemberek emellett rendszeres karbantartási terveket is biztosítanak, hogy a rendszer folyamatosan optimális teljesítményt nyújtson.

Testreszabott megoldások: Minden adatközpont és IT-környezet egyedi, ezért a hűtési igények is különbözőek lehetnek. A professzionális szakemberek képesek testreszabott megoldásokat nyújtani, amelyek figyelembe veszik az adott környezet specifikus követelményeit és korlátait​.

A Reynolds Kft. professzionális, hosszútávú megoldásokat kínál rack szekrény hűtés igények kielégítéséhez minőségi HiRef berendezések forgalmazásával és rendszerszintű telepítésével ügyfelei számára, 24 órás rendelkezésre állással: kérjen tőlünk ajánlatot még ma!

híreink

További bejegyzéseink

Az utóbbi évek során felmerült piaci igényekre reagálva úgy alakítottuk át cégünket, hogy adatközpontok és szervertermek hűtésén kívül képesek vagyunk közvetlen gyártói kapcsolatokon keresztül komplex szervertermi infrastruktúrák beszállítására.

hírek