hírek

IT infrastruktúra: a legfontosabb tudnivalók

Napjaink digitális világában egy vállalkozás tevékenységének egyik legfőbb alappillére a stabil, megbízható...

IT Infrastruktúra

Napjaink digitális világában egy vállalkozás tevékenységének egyik legfőbb alappillére a stabil, megbízható és körültekintően megtervezett IT infrastruktúra. Számos cég, szervezet esetében azonban hiányzik a naprakész szaktudás és szemléletmód, nem is beszélve a kritikus eszközökről vagy módszerekről. Így az egyedi igényeik kielégítése gyakorlatilag lehetetlenné válik, amiből adódóan idővel elkerülhetetlenül problémák merülnek fel a vállalat működésében.

it infrastruktúra elemei

Mi az az IT infrastruktúra?

Az információs technológiai infrastruktúra, röviden IT infrastruktúra a vállalat informatikai szolgáltatásainak működéséhez és kezeléséhez szükséges kombinált elemeit jelenti. Ez magában foglalja a számítástechnikai, hálózati, munkahelyi, adatplatform- és peremképességeket egyaránt.  Az infrastruktúra telepíthető felhőalapú számítástechnikai rendszeren vagy a hagyományos módon, a szervezet saját létesítményén belül is. Összetevői – hardver, szoftver, hálózati összetevők, operációs rendszer, adattárolás – mindegyike a kritikus IT szolgáltatások és megoldások biztosítására szolgál.

Miért fontos az IT infrastruktúra?

A technológia a mai üzleti élet szinte minden aspektusát befolyásolja az egyéni alkalmazottak munkájától kezdve a vállalati műveleteken át a biztosított árukig, szolgáltatásokig. Optimalizálásával egyszerre biztosítható a kommunikáció javítása, valamint a hatékonyság és a termelékenység növelése. Ha egy IT infrastruktúra rugalmas és megbízható, az nagyban hozzájárul a szervezet céljainak eléréséhez, aminek köszönhetően versenyelőnyhöz juthat a piacon. Ez fordítva is igaz: nem megfelelő kivitelezése esetén a vállalkozásnak csatlakozási, termelékenységi és biztonsági problémákkal szembesülhetnek (például rendszerkimaradásokkal és ehhez hasonló incidensekkel.) Röviden fogalmazva, a megfelelően kiépített IT infrastruktúra befolyásolhatja, hogy egy vállalkozás nyereséges-e vagy sem.

Egy optimalizált IT infrastruktúra segítségével a vállalat:

  • Pozitív vásárlói élményt garantálhat azáltal, hogy zavartalan hozzáférést biztosít webhelyéhez és online áruházához.
  • Innovatív megoldások fejleszthet, amelyeket aztán versenytársai előtt a piacra dobhat.
  • Valós idejű adatokat gyűjthet a gyors és helyes döntések meghozatalához.
  • Nagymértékben javíthatja az alkalmazottak – és így a szervezet – termelékenységét.

Hogyan működnek az IT infrastruktúra összetevői?

Egy IT infrastruktúra komponensei egymásra épülő elemekből állnak, összetevőinek két fő csoportja a hardver és a szoftver. A hardver szoftvert – például operációs rendszert – használ a működéséhez. Hasonlóképpen, az operációs rendszer kezeli a rendszer erőforrásait és a hardvert. Az operációs rendszerek a hálózati komponensek segítségével kapcsolatot teremtenek a különböző szoftveralkalmazások és a fizikai erőforrások között.

Hardver

A hardver összetevői között említhetők:

  • Intézmény
  • Asztali komputerek
  • Szerverek
  • Adatközpontok
  • Hubok
  • Routerek
  • Kapcsolók
  • Berendezések

Szoftver

A szoftver az alábbi egységeket tartalmazhatja:

  • Tartalomkezelő rendszerek (TKR, angolul CMS)
  • Ügyfélkapcsolat kezelés (CRM)
  • Vállalati erőforrás tervezés (ERP)
  • Operációs rendszerek
  • Webszerverek

IT infrastruktúra: az intézmény

Az intézmény vagy fizikai üzem biztosítja a teret a hardverek, szerverek és adatközpontok számára. Emellett tartalmazza továbbá a hálózati kábelezést is, ami az IT infrastruktúra egyes összetevőit kapcsolja össze. Ez a szektor számos intézménytípust foglal magában a szállodáktól és éttermektől kezdve az irodaházakon, iskolákon, kórházakon át egészen a laboratóriumokig, kormányzati vagy katonai létesítményekig.

A hálózat

  • A hálózat többek között kapcsolókból, útválasztókból, hubokból és szerverekből áll:
  • A kapcsolók a helyi hálózatokon (LAN) lévő eszközöket csatlakoztatják.
  • Az útválasztók lehetővé teszik a különböző LAN-okon lévő eszközök számára a kommunikációt és az adatfolyam kis csomagjainak hálózatok közötti mozgatását.
  • A hubok több hálózati eszközt kapcsolnak össze, hogy azok egyetlen olajozott elemként működjenek.

A szerver

A vállalati IT infrastruktúra alapvető hardverkomponense a szerver. Ezek olyan számítógépek, amelyek több felhasználó számára lehetővé teszik az erőforrások elérését és megosztását.

Az adatközpont

A vállalat számára az IT infrastruktúra kiépítését végző kivitelező a szerverszobákban vagy adatközpontokban helyezi el az intézményen belül a szervereket. Ezek képezik a legtöbb hálózat magját.

it infrastruktúra kiépítése

Az IT infrastruktúra típusai

Az IT infrastruktúra két elsődleges fajtája a már említett hagyományos, valamint a felhő infrastruktúra.

Hagyományos infrastruktúra

A hagyományos IT infrastruktúra a szokásos hardver- és szoftverkomponensekből áll: az intézmény, az adatközpont, a szerverek és a hozzájuk kapcsolódó hardver asztali számítógépek, valamint az alkalmazás szoftver. Ez a megoldás általában több energiát, fizikai teret és pénzt igényel, mint más infrastruktúra típusok. A hagyományos verziót jellemzően a helyszínen építik ki vállalati vagy magáncélú használatra.

Felhő infrastruktúra

A felhőalapú infrastruktúra hasonló a hagyományoshoz, amihez azonban a végfelhasználók hozzáférhetnek az interneten keresztül, és virtualizálással, helyszíni telepítés nélkül is használhatják a számítási erőforrásokat. A virtualizáció összekapcsolja a szolgáltató által karbantartott fizikai szervereket bármelyik vagy akár több földrajzi helyen. Ezután felosztja és rendelkezésre állítja az erőforrásokat – például a tárhelyet -, hogy azokat szinte bárhonnan elérhetővé tegye a felhasználók számára, ahol internetkapcsolat létesül. Mivel a felhő infrastruktúra nem ritkán nyilvános, ezért nyilvános felhőnek is szokás nevezni.

Optimalizált IT infrastruktúra

Az IT infrastruktúra beállításai az üzleti igények és célok függvényében változnak, de egyes célok univerzálisak minden vállalkozás számára. Megfelelően optimalizálva nagy teljesítményű tárolási kapacitást, alacsony késleltetésű hálózatot, biztonságot, kifogástalan, nagy kiterjedésű hálózatot (WAN), virtualizációt és zéró állásidőt biztosít.

A nagy teljesítményű tárolórendszerek őrzik és biztonsági másolatot készítenek az adatokról, valamint tartalmaznak adat-helyreállító rendszert is egy esetleges meghibásodás esetén. Az alacsony késleltetésű hálózatok vállalati szintű infrastruktúra összetevőket használnak annak érdekében, hogy csökkentsék az adatáramlás késedelmi idejét. A biztonságos infrastruktúrák közé tartoznak az információhoz való hozzáférést és azok elérhetőségét szabályozó rendszerek. Emellett megvédheti a vállalkozást a jogsértésektől vagy a kibertámadásoktól, bárhol is legyenek az adatok, megőrizve így a szervezet ügyfeleinek bizalmát.

A WAN-ok hálózatkezelés során előnyben részesítik az adatforgalmat, bizonyos alkalmazásoknak pedig szükség szerint nagyobb vagy kisebb sávszélességet biztosítanak.

A virtualizáció gyorsabb szerverkiépítést tesz lehetővé, növeli az üzemidőt, javítja a hiba utáni helyreállást, valamint energiát takarít meg.

A zéró állásidő a rendszerleállások kiküszöbölésével érhető el, hogy csökkentsük a vállalati tevékenységek megszakítását – mindezt a költségek és a nyereség növelése érdekében.

A Reynolds Kft. csapatára a tanácsadástól tervezésen és kivitelezésen át a karbantartásig számíthat szervertermi infrastruktúrája kiépítésében: Kérje személyre szabott ajánlatunkat!

híreink

További bejegyzéseink

Az utóbbi évek során felmerült piaci igényekre reagálva úgy alakítottuk át cégünket, hogy adatközpontok és szervertermek hűtésén kívül képesek vagyunk közvetlen gyártói kapcsolatokon keresztül komplex szervertermi infrastruktúrák beszállítására.

hírek