Iroda: +36309426934

0-24 ügyelet: +36302201763

Free cooling: fenntartható hűtés az adatközpontokba

Az információs technológia fejlődése folyamatosan növeli az adatigényeket világszerte. Az adatközpontok, melyek tárolják, kezelik és biztosítják az adatok elérhetőségét, kulcsfontosságú szerepet töltenek be a digitális társadalom működésében. Azonban ezen infrastruktúrák hatalmas energiafogyasztással járnak, és jelentős hőt termelnek, ami hűtési kihívásokat vet fel. A free cooling rendszer a fenntartható megoldások közé tartozik, amelyek hatékonyan hűtik az adatközpontokat, csökkentik a költségeket és minimalizálják az ökológiai lábnyomot. Cikkünkben bemutatjuk a szabadhűtéses rendszerek működését, előnyeit és kihívásait az adatközponti környezetben.

free cooling adatközpontokba

Az adatközpontok hűtési kihívásai

Az adatközpontokban a szerverek folyamatosan működnek, ami jelentős mennyiségű hőtermeléssel jár. Az optimális működéshez az adatközpontok hűtése elengedhetetlen. A hagyományos hűtőrendszerek, mint például a kompresszoros hűtés, magas energiafogyasztással járnak, ami növeli az üzemeltetési költségeket és a környezetre gyakorolt ​​terhelést. Emellett a hagyományos rendszerek nem megfelelő kivitelezés mellett képesek rugalmatlanok lenni, így nehezen alkalmazkodnak a változó terhelési igényekhez.

A free cooling rendszerek működése

A free cooling rendszerek az adatközpontok fenntarthatóbb hűtési megoldását kínálják. Ez a rendszer a külső levegőt használja a hőcserére ezen infrastruktúrákban. A működésének alapja, hogy a központi szerverteremben lévő meleg levegőt közvetlenül a külső levegővel cserélik. Amikor a külső hőmérséklet alacsonyabb, mint az adatközpontok belső hőmérséklete, a rendszer automatikusan átvált a szabadhűtéses üzemmódra, és az adatközpontot közvetlenül a kinti levegővel hűti. Vagyis nem kapcsol be a hűtőberendezés és nem áramlik a hűtőközeg, csak a ventilátorok gyorsítják vagy lassítják a levegő áramlását a hőmérőből érkező adatok alapján.

A free cooling rendszereknek két fő típusa létezik: közvetlen és közvetett. A közvetlen rendszerekben a külső levegő közvetlenül belép az adatközpontba, míg a közvetettekben a kinti levegőt először hőcserélők segítségével hűtik le, mielőtt az bejut az adatközpontba. Mindkét rendszer hatékony és környezetbarát megoldást kínál – hogy melyiket válasszuk, az elsősorban a helyi körülményektől és az adatközpont igényeitől függ.

A free cooling rendszer előnyei

Energiahatékonyság: A free cooling rendszerek jelentős energiamegtakarítást eredményeznek azáltal, hogy a külső levegőt használják a hűtésre. Mivel a kinti levegő természetes módon hűti az adatközpontot, a kompresszorok és hűtőközegek így csekély mértékben üzemelnek, aminek köszönhetően jelentősen csökken az energiafogyasztás.

Költségcsökkentés: Az imént említett energiamegtakarítás a szabadhűtéses rendszerekben közvetlenül befolyásolja az üzemeltetési költségeket. A hagyományos hűtési megoldásokhoz képest a free cooling működési jellemzőiből kifolyólag jelentős anyagi megtakarítást eredményez mind hűtés, mind pedig karbantartás tekintetében.

Környezetbarát: A free cooling rendszerek alacsonyabb üvegházhatású gáz kibocsátással járnak, mivel minimálisra csökkentik a hűtéshez szükséges elektromos energia felhasználását. Ez hozzájárul a fenntarthatóbb adatközponti működéshez és a kisebb ökológiai lábnyomhoz.

Rugalmasság: A hagyományos rendszerekhez viszonyítva a szabadhűtéses megoldás rugalmasabb a változó terhelési igényekhez képest. Az intelligens vezérlőrendszerrel képes automatikusan alkalmazkodni a külső hőmérséklet változásaihoz, és optimalizálni a hűtési folyamatot. Ezáltal biztosítják az adatközpont hatékony működését különböző körülmények között.

free cooling rendszerek

A free cooling rendszerek kihívásai

Bár a free cooling rendszerek számos előnnyel járnak, néhány kihívással esetükben is szembe kell nézni az adatközpontokban:

Klímaviszonyok 

A free cooling hatékonysága erősen függ a külső klímaviszonyoktól. Olyan régiókban, ahol a kinti hőmérséklet és a páratartalom magas, a rendszer hatékonysága csökkenhet, vagy akár teljes mértékben alkalmatlanná is válhat.

Légszennyezés és por

A szabadhűtéses rendszerek jobban ki vannak szolgáltatva a légszennyeződéseknek és a por lerakódásának. Ezek mind negatívan befolyásolhatják a free cooling hatékonyságát és a hűtőkészülékek élettartamát. Az optimális működésükhöz ezért rendszeres karbantartást és tisztítást igényelnek.

Hőmérséklet- és páraellenőrzés

A free cooling rendszerekhez pontos hőmérséklet- és páraellenőrzésre van szükség. Az adatközpontban ugyanis a magas hőmérséklet és páratartalom jelentősen befolyásolja a szerverek és más berendezések működését. Ezért fontos a megfelelő érzékelők és ellenőrző rendszerek alkalmazása ezen értékek megfelelő szabályozására.

Kialakítás és tervezés

Az optimális infrastruktúra kialakítása és tervezése kritikus fontosságú a szabadhűtéses rendszerek tekintetében. Az adatközpontot úgy kell kialakítani, hogy a hőcserélők és a légáramlás egyaránt hatékonyan együtt tudjon működni – ezt is figyelembe kell venni a szervertermi infrastruktúra építésekor és a rendszer telepítésekor.

A free cooling rendszerek jövője és új fejlemények

Intelligens automatizáció

Az adatközpontokban az automatizáció egyre nagyobb szerepet játszik. Az intelligens vezérlők lehetővé teszik a free cooling rendszerek automatikus és optimalizált működését: mesterséges intelligencia és adatelemzés alkalmazásával még hatékonyabbá válhatnak a hűtés és az energiafelhasználás terén.

Hűtőközegek fejlesztése

Az új hűtőközegek fejlesztése lehetőséget nyújthat az adatközpontok hűtési hatékonyságának további növelésére. Az olyan környezetbarát hűtőközegek, mint például a hidrofluorkarbon (HFC, vagy „zöld freonok”) helyettesítők, segíthetnek minimalizálni a globális felmelegedést és az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Megújuló energiaforrások

A szabadhűtéses rendszerek remekül kombinálhatók a megújuló energiaforrásokkal. Amennyiben az adatközpontokban megújuló energiaforrásokat használnak a hűtési és az üzemeltetési folyamatokhoz, úgy ezen infrastruktúrák környezetbarátabbá tehetők. A napenergia, a szélenergia vagy akár a geotermikus energia kihasználása egyaránt hozzájárulhat az adatközpontok fenntarthatóságához.

Hűtési infrastruktúra tervezése

Az adatközpontok tervezésekor az infrastruktúrát úgy kell kialakítani, hogy maximálisan kiélvezze a free cooling rendszerek előnyeit. A megfelelő elhelyezés és a légáramlás optimalizálásával lehetségessé válik a még hatékonyabb hűtés és a csökkent energiafelhasználás.

Végszó

Az adatközponti infrastruktúrák free cooling rendszerei jelentős előnyöket kínálnak az IT infrastruktúrák számára. A környezetbarát hűtési megoldások révén csökkenthetők az energiafelhasználás költségei és minimalizálható az ökológiai lábnyom. Azonban fontos megérteni a szabadhűtéses megoldások kihívásait és figyelembe venni a helyi körülményeket a megfelelő rendszer kiválasztásához.

Az adatközpontok továbbra is egyre csak szaporodni fognak a digitális világban, amiben a free cooling kulcsfontosságú szerepet játszik a környezettudatosabb és hatékonyabb működésükben. Az új technológiai fejlesztések és az innovációk segíthetnek további előrelépést elérni ezen típusú rendszerek terén, és támogathatják mind az informatikai létesítmények, mind a fenntarthatóság törekvéseit a jövőben.

A Reynolds Kft. csapatára a tanácsadástól tervezésen és kivitelezésen át a karbantartásig számíthat: Kérje személyre szabott ajánlatunkat!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Konkrét kérdése van valamely termékünkről, vagy további információra van szüksége? Szívesen segítünk Önnek. 

Írjon nekünk!

Részletek

Q

Schneider Electric Uniflair